Koncert skupiny Puding Pani Elvisovej odštartoval 16. ročník festivalu Pohoda

05.07.2012 Trenčín

Bratislava 5. júla (TASR) – Vo štvrtok popoludní o 14. hodine sa na trenčianskom letisku otvoril areál multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2012, ktorý opäť ponúka bohatý program špičkových zahraničných aj slovenských umelcov. Najväčšími hudobnými lákadlami sú legendy vo svojich žánroch – rockový pesničkár Lou Reed, elektronickí priekopníci Orbital či hiphoperi Public Enemy, súčasnú špičku hudobnej scény reprezentujú napríklad Kasabian, The Kooks, Two Door Cinema Club, Elbow, Emiliana Torrini, SebastiAN, Eskmo, Caribou či I Blame Coco.
Pripravených je vyše 100 vystúpení na šiestich hudobných scénach – Bažant Stage, Orange Stage, Slovenská sporiteľňa Aréna, Dome, EUrópa a Nay Tanečný dom, na ďalších štyroch scénach, kde bude prebiehať diskusný, divadelný a literárny program – Dobrá krajina, KC Dunaj, týždeň a Literarnyklub.sk, dve pódia budú prichystané pre deti v Škoda Family Parku, nebude chýbať M-Zone so Silent DIsco pre dospelých ani Bažant Kinematograf, pribudla novinka, ktorou je Orange Roller Disco.
„Veríme, že máme najlepší program v histórii nášho festivalu a že každý návštevník si nájde to svoje,“ uviedol pre médiá riaditeľ festivalu Michal Kaščák. „Opäť sme sa snažili namiešať rôzne žánre, rôzne druhy umenia, debaty na rôzne témy. Veríme, že náš festival bude opäť oslavou radosti a slobody.“
Hudobné vystúpenie odštarovala vo štvrtok večer o 20. hodine na pódiu Dome skupina Puding pani Elvisovej. Hlavné pódium patrilo od 21. hodiny českej legendárnej skupine The Plastic People of the Universe. Hviezdou večera bude Lou Reed, ktorý na hlavnom pódiu vystúpi o 23. hodine.
Skupina Plastic People of the Universe vznikla v septembri 1968, inšpiráciou pre ich tvorbu boli americkí Velvet Underground a Frank Zappa. V polovici 70. rokov sa zblížili s Václavom Havlom, na jeho chalupe aj nahrali niektoré skladby. Rozišli sa v roku 1988, v roku 2001 zomrel zakladateľ a líder kapely Milan Hlavsa. Od roku 1997 koncertujú príležitostne.
Dnešný sedemdesiatnik Lou Reed (*2.3.1942, Brooklyn) bol v roku 1964 spoluzakaldateľom skupiny Velvet Underground. V roku 1965 sa zoznámili s Andym Warholom, ktorý sa stal ich manažérom. V roku 1966 boli stálou kapelou Warholovej umeleckej dielne, v roku 1967 hrali na svetovej výstave v Montreali. V marci 1967 vydali prvú LP platňu The Velvet Underground and Nico, v januári 1968 aj druhú White Light/White Heart. Vydali päť albumov, piaty Squeeze vyšiel vo februári 1973, mesiac nato sa rozišli. Od roku 1973 je Lou Reed na sólovej dráhe. V apríli 1973 mal v rebríčku prvý sólový hit Walk On The Wild Side. Na svojom konte má dnes viac ako dve desiatky vydaných albumov, najúspešnejším bol Sally Can't Dance z augusta 1974.
Na letisku bude vystavovať množstvo slovenských výtvarníkov, pripravený je Dobrý trh, slávnostná promenáda, návštevníci sa môžu zabaviť v športovom parku, na kolotočoch a ďalšom množstve príjemných atrakcií, nehovoriac o ponuke takmer 80-tich stánkov s občerstvením.
Organizátori opäť vynovili areál, prvýkrát ho budú osvetľovať solárne lampy, zahraniční dodávatelia Kayam a Megaforce postavia až po dve scény. „Každoročne sa snažíme priniesť na Bažant Pohodu nielen nových interpretov, nové služby a atrakcie, ale aj nové technológie a bezpečnostné riešenia,“ dodáva Kaščák. „Chceme, aby sa návštevníci u nás cítili dobre, komfortne a bezpečne. Prajeme im krásny festival, po ktorom sa vrátia domov plní pozitívnych emócií.“
 

Vyberte región